Extra informatie

Meer Informatie

Na een consult is er nog heeeel veel te weten over draagdoeken en draagzakken. Als ik dat allemaal vertel, kost dat mij veel tijd. Als je het op internet opzoekt, kost dat jou veel tijd. Daarom geef ik hier veel informatie voor als je – nu of later – wat verder bent en misschien wel een ander soort draagmiddel wilt proberen of andere knopen, maten, merken of blends. Scan het eens en lees er rustig doorheen.
Doe dat later gerust nog eens. Je kindje groeit zo hard en wat belangrijk is voor jou en je kind verandert soms heel snel. Je zult dan weer andere dingen gaan zien.
De informatie kan overweldigend zijn voor iemand die net begint, daarom geef ik deze pagina alleen door aan mensen die een consult hebben gehad of al ervaring hebben. Ik hoop dat je dat begrijpt en deze pagina niet ZOMAAR doorgeeft aan anderen.

Onderaan vindt je voor het overzicht, een lijst van de reviews van mijn persoonlijke draagblog Draagmaarraak, zodat je niet eindeloos door deze blog hoeft te scrollen om een review te vinden die voor jou nuttig is. De blog is van mij als dragende moeder, en niet als draagconsulent.

Maat en dikte van een rekbare doek

Rekbare doeken zijn er soms in enkele maten, en in verschillende diktes. De mate van rek die er in zit, kan ook erg verschillen. Wat voor jou het beste is, hangt af van wat jij fijn vindt. Rekbare doeken zijn van katoen of bamboe of een combinatie daarvan. Bamboe staat bekend om de zachtheid en dat het goed ademt. Een merk waar ik zelf van onder de indruk ben, is bam+boe. Deze is erg makkelijk te hanteren en heel geschikt voor beginners.

Merken die rekbare doeken aanbieden: Bykay, Smallvips (vipcarrier), Babylonia (tricot-slen), bam+boe, boba wrap, moby wrap, pure baby love, Hoppediz.

Maten van een geweven doek

Geweven draagdoeken zijn er in verschillende lengtes. Meestal worden die aangeduid met maten; maat 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 of 8. De lengte die jij nodig hebt, hangt af van je confectiemaat en de knopen die je ermee wilt kunnen doen. Soms kun je een compromis sluiten door een lange knoop eerder af te knopen, bijvoorbeeld op de rug of in je zij, in plaats van op de buik.
Hieronder staat een lijst met maten. Als ezelsbruggetje om de lengtes te onthouden, gebruik ik het volgende: “het begint bij 2meter-en-weinig. Dan 2meter-veel, 3meter-weinig, 3meter-veel, enzovoort”.

  • Maat 1 – 2.20m tot 2.40m
  • Maat 2 – 2.60 tot 2.80m
  • Maat3 – 3.00m tot 3.40m
  • Maat 4 – 3.60m tot 3.80m
  • Maat 5 – 4.20m
  • Maat 6 – 4.60m
  • Maat7 – 5.20m
  • Maat 8 – 5.60 tot 5.80m

Er bestaan zelfs nog langere doeken dan 5.80 meter.
Voor een gemiddelde confectiemaat (zeg maar maat 38, 40 of 42) is een maat 6 prima voor bijna alle knopen; Voor de Front Wrap Cross Carry (de buikdraag-knoop die je meestal als eerste leert en het langst gebruikt) heb je de meeste doeklengte nodig in principe.
Voor veel rugknopen heb je minder doeklengte nodig. Doe je praktisch alleen nog maar rugknopen, dan kun je ook kiezen voor bijvoorbeeld een maat 4 bij deze confectiematen. Voor een maat 44/46 kies je één maat groter, voor 48+ kies je nog een maat groter. Heb je maat 34 of 36, dan kun je één maat kleiner kiezen. Bij dit alles blijft gelden dat de lengte die je nodig hebt, erg afhangt van de knopen die je doet.

Welke knoop je kiest, hangt af van veel dingen; hoe oud is je kindje, kan het al zelfstandig rechtop zitten, welke knoop is voor jou makkelijk, wat zit lekker, hoe draagkrachtig wil je dat de knoop is, hoeveel tijd wil je investeren in het knopen en hoe lang draag je je kindje vervolgens, wat ga je doen, vooral zitten, boodschappen doen of een fikse wandeling, is je kindje een zogenoemde ‘benenstrekker’, of protesteert hij/zij veel bij het in de doek doen, waardoor je deze stap zo kort mogelijk wil laten duren… Kortom, ontelbaar veel overwegingen. Hieronder vindt je in elk geval een (engelstalige) tabel met indicaties van de doekmaat die je nodig hebt voor elke doek. Met daarbij aangegeven of je klein/slank postuur hebt, gemiddeld of fors/lang.

Verschillende knopen met een geweven doek

Welke knoop kan ik met welke maat doek? Hieronder een overzicht. Helaas hebben de vele knopen eigenlijk alleen maar Engelse namen, die vaak worden afgekort.

DIKTE van een geweven doek

Geweven doeken bestaan er in verschillende diktes. De dikte bepaalt hoe “draagkrachtig” de doek is en hoe makkelijk hij knoopt. . En natuurlijk hoe warm de doek zal aanvoelen. Draagkracht is een term die wordt gebruikt voor hoe licht of zwaar je kindje in de doek voelt.
Over de dikte hoef je je maar weinig zorgen te maken als je net begint met dragen. De juiste dikte hebben, kan het wel makkelijker en aangenamer maken. Helaas wordt de dikte bij veel doeken niet vermeld door de verkoper/fabrikant.

De eigenschappen van een dikke doek zijn: Je hebt wat stevigs in je handen, wat kan betekenen dat de doek moeilijk te hanteren is. De druk wordt goed verdeeld over je lichaam, waardoor het niet zo erg is wanneer je nog niet zo goed kunt knopen, of als je even snel en slordig knoopt. Een zwaarder kind voelt minder zwaar in een dikke doek dan in een dunne, waardoor het voor een kind van 1 jaar of ouder vaak een voordeel is.

De eigenschappen van een dunne doek zijn: luchtig bij warm weer, je hebt minder in je hand, waardoor de doek makkelijker te hanteren is. Het knopen gaat gemakkelijker omdat een dunne doek over het algemeen soepeler is. Als je minder netjes knoopt, kunnen er sneller drukpunten ontstaan die je irriteren of zelfs pijn doen (het soort knoop heeft daar overigens ook veel invloed op). Een dunne doek past vaak goed bij een pasgeborene en de knopen die je daarmee doet.

Harde cijfers 
De dikte van textiel wordt weergegeven in gram per vierkante meter. Als je een doek hebt, kun je de dikte uitrekenen door lengte en breedte te meten en de doek te wegen. 120 gr/m2 is superdun, 160-180 is heel dun, 200-230 is vrij dun, 230-280 is medium dikte en daarboven wordt een doek ‘dik’ genoemd.

Diktes van verschillende merken
Merken hebben vaak verschillende modellen. Dit houdt soms alleen in dat kleur of patroon anders is, maar soms ook dat de dikte anders is of het materiaal anders…
Calin Bleu: 120
Amazonas: 200
Babylonia: 250
Hoppediz gewoon (strepen): 200. Hoppediz Das Leichte: 170 a 180. Hoppediz Pune en Chicago: 160.
Little Frog 100% katoen: de meeste zijn 265, sommige een stuk dunner. Doeken met linnen: 275. Doeken met merinowol: 270
Er zijn nog veel merken met doeken van veel verschillende diktes, zoals Natibaby, Oscha, Solnce en Artipoppe. Misschien wel de dikste doeken is een serie in kleine oplage gemaakt, van Linuschka; 400 gr/m2 !!!

Materiaal van een geweven doek

Verreweg de meeste doeken zijn van 100% katoen. Ook geheel katoenen doeken kunnen echter wel heel verschillend geweven zijn en ook anders aanvoelen. Ik heb katoenen doeken gehad die glad zijn en glanzen, maar ook die erg veel structuur hebben en pluizig zacht zijn. Een doek die geweven is van niet alléén katoen wordt een blend genoemd (jaja, net zoals bij Whiskeys). Het (andere) materiaal kan wol zijn, linnen, bamboe, hennep, zijde of repreve. Ook Mohair, alpaca en andere dierlijke vezels zijn mogelijk. Zelfs muskus-os, en er blijven nieuwe materialen opduiken, zoals tencel of er wordt een procentje echt zilver gebruikt… Blends zijn in principe duurder dan 100% katoen.

Eigenschappen van katoen: relatief goedkoop. Gekamd katoen is draagkrachtiger en/of zachter dan ‘gewoon’ katoen. Katoen heeft meer veerkracht dan linnen en hennep, maar minder dan wol en zijde. Het heeft minder draagkracht dan linnen en hennep.

Eigenschappen van wol: temperatuur regulerend. Dit houdt in dat wol warm is als het koud is, en koel is bij warmte. Het is ook heel zacht. De wol, en ook het garen zelf, dat gebruikt wordt voor draagdoeken, is vaak heel fijn, waardoor het minder kriebelt. (kriebelen is overigens altijd mechanisch en hangt af van hoe goed het schaap is geschoren en de fijnheid van de wol). Notoire kriebelaars kunnen best helemaal geen last hebben van kriebel in een draagdoek. Een doek met wol moet je altijd op een wolprogramma wassen. Als de wol door een normaal wasprogramma of te hoge temperatuur vervilt, krimpt de doek niet alleen, maar zou de doek ook zwakker kunnen worden. Ook moet je de doek met wolwasmiddel of zonder zeep wassen. Andere wasmiddelen bevatten vrijwel altijd alkalen, die de wolvezels op de lange termijn aantasten. Wol moet bovendien liggend drogen, en dat kan een uitdaging zijn, vooral als je doek erg lang is. Wol is niet zo draagkrachtig als linnen of hennep, maar heeft wel  zogenoemde ‘cush’ ofwel veerkracht. Dit betekent dat de doek vaak, ook met een groot gewicht in de doek, zachter op de schouder voelt dan draagdoeken met minder veerkracht.

Eigenschappen van linnen: luchtig en draagkrachtig. Wordt gekozen voor de zomer en om grotere kinderen nog comfortabel te dragen. Bij nieuwigheid wel vaak wat stugger. Hoe lang het duurt voor de doek zacht wordt, verschilt erg per merk en doek. Linnen kan een doek wat gladder maken. Linnen kreukelt heel erg, maar mag ook heet gestreken. Wordt na wassen vaak weer erg stug. Linnen heeft weinig tot geen veerkracht.

Eigenschappen van hennep: Net als linnen ook zeer sterk en comfortabel. Erg geschikt voor peuters. Bij nieuwigheid ook vaak wat stugger. De mate van stugheid en hoe snel de doek zacht wordt bij gebruik, verschilt erg per merk en doek. Het subtiele verschil tussen linnen en hennep vind ik moeilijk weer te geven. De grip (mate van textuur/structuur) van hennep is wat groter dan linnen.

Eigenschappen van zijde: Qua stevigheid/draagkracht zit zijde tussen katoen en linnen/hennep in… over het algemeen. Zijde kan een doek gladder maken. Zijde ademt erg goed, net als wol, en wordt daardoor vaak als zeer comfortabel ervaren. Zijde maakt een doek daarmee ook geschikter voor warm weer. Zijde heeft veel ‘cush’; veerkracht, net als wol. Zijde moet, net als wol, op een speciaal programma/temperatuur gewassen worden. Bovendien moet ook zijde liggend drogen.

Eigenschappen van bamboe: Vooral heel zacht. Wordt daarom gekozen voor pasgeborenen. Minder draagkrachtig dan katoen, zodanig zelfs, dat het vaak niet fijn is voor zwaardere kinderen. Het lijkt dan ‘uit te rekken’, overdreven gezegd. Wel luchtig; ademt zeer goed. Bamboe schijnt meestal viscose bamboe te zijn; een kunstmatig maaksel, waarvan het productieproces zeer milieubelastend is.

Repreve is een materiaal dat is gemaakt van gerecyclede PET-flessen. Het is vrij draagkrachtig, heeft ook behoorlijke veerkracht, ademt erg goed, ongeveer zoals wol en zijde (je zou het niet verwachten, maar is echt waar!) en wordt daarom wel omschreven als ‘het goede van wol, maar dan zonder het gedoe van het wassen’.

Tencel. Geen idee wat dat is. Heb ik me nog niet in verdiept.

Dierlijke vezels als Alpaca, vicuna etc; eigenschappen als wol, maar de kwaliteit van Alpaca en vicuna schijnt erg goed te zijn, met vicuna aan de top. Vaak zit hiervan maar een klein percentage in de doek.

Zeewier; de kritieken zijn zeer lovend, maar wat het doet weet ik niet.

Hieronder nog een tabel waarin de belangrijkste materialen en hun eigenschappen tegen elkaar worden afgezet. Met als ‘nulpunt’ 100% katoen, wat overal een nul heeft. Ten opzichte van de eigenschappen van katoen kun je een min of plus hebben, dus slechter of beter op een eigenschap scoren. Materialen als cashmere, vicuna etc.,allerlei vachten, kun je het best vergelijken met wol.

Draagzakken; maten, baby-inserts, extenders en verstelbare draagzakken

Voor een draagzak geldt: hij moet je kind passen. De draagzak gaat maar een beperkte periode mee. Veel klassieke draagzakken passen een pasgeborene niet goed. Daarvoor heb je een insert nodig, of  als je wilt dat het echt goed past, is er bijvoorbeeld de marsupi draagzak (met klittenband), maar de meeste baby’s zijn al met 6 tot 9 maanden uit de marsupi gegroeid… heel snel dus.

Tegenwoordig is er gelukkig ook een enorm aanbod aan echt goede verstelbare draagzakken, die langer meegaan. Heb je een niet-verstelbare draagzak, dan is voor een kleine baby dus vaak een baby insert nodig of voor een groter kind extender(s). Met een baby-insert wordt ervoor gezorgd dat een kleine baby in de te grote draagzak past. Soms is dat met een kussen waar je baby in wordt gelegd (Ergobaby, Tula, Boba), soms met een flapje aan de binnenkant waar een kleinere afstand van knieholte tot knieholte mee wordt gecreeerd (Manduca en Beco). Bij een verstelbare draagzak wordt ervoor gezorgd dat de afstand van knieholte tot knieholte wordt versmald of verbreed met een verstel-systeem (Emeibaby, ergobaby adapt, Kokadi flip) Tegenwoordig zijn sommige draagzakken zelfs óók in hoogte verstelbaar (Tula Free to Grow, Isara, Babylonia flexia)

Draagzakken kunnen er ook in verschillende maten bestaan; peutermaten (toddler) en soms ook kleutermaten (preschool). Helaas wordt bij de meeste draagzakken alleen aangegeven op wat voor gewicht ze zijn getest, en niet wat de passing is. De kledingmaat van je kindje geeft de juiste passing aan. Op bijvoorbeeld mijn verhuurpagina, en de webshop van ikdraag.nl staan de passende kledingmaten wel aangegeven.

Mei Tai ofwel Meh Dai – maat en verstelbaarheid

De passing van een mei tai is van beperkte duur. Het pand heeft namelijk een vaste breedte. Hier geldt hetzelfde als bij draagzakken. Echter zijn hier ook verstelbare mei tais te vinden. Een mei tai is over het algemeen minder dik gepolsterd en vaak zelfs van draagdoekenstof. De schouderbanden kunnen dikke, dunne of geen padding hebben, ze kunnen korter of langer zijn en breder of smaller. Voor de tailleband geldt eigenlijk hetzelfde. Er bestaan ook wel zelfgemaakte Mei tais, het is vrij makkelijk om er één te maken. De kwaliteit van de stof, maar vooral van het stiksel en het garen, zijn echter moeilijk te bepalen als je een merkloze mei tai gebruikt. Mei tais kunnen er ook in zeer verschillende maten bestaan, en, net als draagzakken, bestaan er ook peutermaten (toddler) en soms ook kleutermaten (preschool).

Merken die Mei Tai of Meh Dai aanbieden: Hoppediz (hop-tye), LennyLamb, Kokadi, Fidella, Girasol

Half buckle

Dan heb je nog de zogenoemde ‘half-buckle‘. Dit zit tussen een mei tai en een gewone draagzak in. Het betekent dat de heupband met een gesp sluit, terwijl je nog wel lange schouderbanden hebt, net als bij een mei tai, die je zelf moet knopen. Een groot voordeel hiervan, is dat je het gemak en vaak de dikke polstering van een tailleband met gesp hebt – wat ook makkelijker strakker te trekken is – en schouderbanden die je soms mooi kunt uitspreiden over jouw rug en schouders, en over de billen van je kindje voor extra draagkracht en comfort, of je kunt een al dan niet gepolsterde schouderband makkelijk aantrekken, waar een gesp soms op een moeilijk te bereiken plek zit, of waar hij irriteert.

Voorbeelden van Half-buckles zijn de Storchenwiege carrier, Kokadi taitai, Kokadi wrap star, Fidella fly-tai, Didyclick, Girasol wrapmysol, Limas baby carrier, Tula half buckle en Hop-tye buckle

Ring Slings: Ringen, dikte, lengte en schoudertype

Een ring sling is een stuk doek waarvan aan het ene eind twee sling ringen zijn vast genaaid. De doek wordt door de ringen gehaald en zo aangespannen. Een ring sling is relatief eenvoudig, maar wordt altijd éénlaags en a-symmetrisch over één schouder gedragen. Daarom is de draagkracht vaak extra belangrijk. De draagkracht wordt ook hier weer bepaald door dikte, materiaal, soort weving en kwaliteit.

Er zijn twee soorten schoudertypes: een ‘gathered shoulder’ (verzamelde schouder) en een ‘pleated shoulder’ (geplooide schouder). […….] Dan heb je nog de linkerschouder en de rechterschouder. Vaak zit er een duidelijke onderkant aan het naaiwerk. Om de nette kant boven te houden, draag je de ring sling dus op één bepaalde manier. Draag je deze op je andere schouder (de ringen worden meestal links gedragen en het kind rechts), dan wordt de print omgekeerd. Dit hoeft niet erg te zijn, maar als het een plaatje is, komt die op deze manier op zijn kop. Voor sommige prints is dat gewoon fout. Denk maar aan een plaatje van bomen, bijvoorbeeld. Je hebt dan een ‘right shoulder’ voor mensen die de ringen op de andere schouder dragen.

Lijst van reviews op de draagblog Draagmaarraak

Ik heb zo’n 50 doeken uitgeprobeerd, veel draagzakken gezien en heel wat knopen gedaan. Over sommige schreef ik een review. Hieronder staat de lijst met reviews, met linkjes naar de facebook-draagblok Draagmaarraak. Als je erover wilt lezen, hoef je dus alleen maar op de link te klikken.

Doeken:

Draagzakken:

Knopen:

Andere: